Przyrządzanie i podawanie herbaty to, w wielu kręgach i kulturach, prawdziwa ceremonia. Elegancki zwyczaj parzenia i serwowania herbacianego naparu warto praktykować także we własnym domu. Napój ten można podawać o dowolnej porze dnia lub, wzorem Brytyjczyków, o godzinie 17:00. Jak zacząć degustować herbatę? Jak rozpoznać jej jakość i jak ją serwować?

Krótka historia picia herbaty

Według jednej z chińskich legend, pierwszą herbatę zaparzył… wiatr. To właśnie jego podmuch strącił liście herbaty z drzew i wrzucił je do kociołka z wrzącą wodą. Napar trafił do rąk cesarza Shen Nung i podbił jego serce, a raczej podniebienie. Ta zupełnie przypadkowa sytuacja dała początek historii jednego z najsłynniejszych napojów świata.

Jak zacząć degustować herbatę?
Jak zacząć degustować herbatę? Źródło: Business Insider

Herbata była uwielbianym naparem w Chinach i Japonii. Po dziś dzień kraje te słyną z ceremoniałów jej parzenia. Do Europy zwyczaj picia herbaty zawitał wraz z rozwojem szlaków handlowych i wypraw na Daleki Wschód. Przez wiele lat możliwość picia herbaty była dostępna głównie dla szlachty, arystokracji i możnych rodów z uwagi na bardzo wysokie ceny suszu.

Dziś herbatę można kupić w każdym sklepie spożywczym i to w zaskakującej liczbie smaków i wariantów. Obok herbaty w torebkach i rozpuszczalnej oferowane są najwyższej jakości herbaty liściaste, które uwodzą smakiem i aromatem. To właśnie po nie warto sięgać.

Jak zacząć degustować herbatę?

Rozkoszowanie się wyjątkowym smakiem i zapachem herbacianego naparu jest łatwiejsze, jeśli ma się świadomość tego, na co zwrócić uwagę.

Od czego zacząć przygodę z degustacją herbaty?

  • Od zakupu wysokiej klasy herbaty – najlepiej liściastej. Kluczowe informacje to: data zbioru liści i ich rodzaj. Aby poznać specyfikę różnych odmian herbaty, najlepiej kupić zarówno herbatę czarną (na przykład cejlońską), jak również zieloną (na przykład typu sencha), białą, żółtą i czerwoną.
  • Od zapoznania się z zalecaną metodą parzenia – doświadczeni amatorzy herbaty mogą eksperymentować i dobierać parametry parzenia samodzielnie. Początkujące osoby powinny korzystać z podpowiedzi producenta herbaty. Można je znaleźć na opakowaniu. Wśród tych informacji znajduje się zalecane dozowanie, jak również czas parzenia i optymalna temperatura wody.
  • Od wybrania odpowiednich naczyń do parzenia i serwowania herbaty – raczej nie wypada pijać jej w przypadkowych kubkach i szklankach. Doskonałym pomysłem na start będzie klasyczny serwis do herbaty z imbryczkiem i filiżankami, ale możliwości jest o wiele więcej. Można także używać samych filiżanek do herbaty.

Do pierwszych doświadczeń degustacyjnych najlepiej wybrać klasyczne naczynia do serwowania herbaty, jak również typowe i popularne odmiany suszu.

Jak zacząć degustować herbatę czarną?

To właśnie czarna herbata pozostaje jedną z najpopularniejszych odmian. Ma charakterystyczny smak i lekko wyczuwalny akcent goryczy. Jest idealną bazą dla różnorodnych dodatków. Wiele osób pija ją z cytryną, cukrem, pigwą lub z mlekiem.  Czarną herbatę pozyskuje się poprzez zbiór liści i poddanie ich fermentacji.

Degustacja herbaty czarnej
Źródło: BlendyGo

Polecanymi odmianami herbaty czarnej:

  • Czarne herbaty chińskie.
  • Herbaty cejlońskie.
  • Herbaty indyjskie: Assam i Darjeeling.
  • Herbaty japońskie i tureckie.

Jak zacząć degustować herbatę zieloną?

Najwięksi koneserzy herbaty, ale też medycy i uczeni, rozpływają się w zachwytach nad zieloną herbatą. Napar ten ma nie tylko urzekający smak i aromat, ale też cenne właściwości zdrowotne. Herbatę zieloną zbiera się i od razu suszy. Nie poddaje się jej fermentacji. Można pić ją w wersji klasycznej lub z dodatkami owocowymi.

Degustacja herbaty zielonej
Źródło: Florina.pl

Polecane odmiany zielonej herbaty do degustacji:

  • Sencha – japońska odmiana, która ma wyjątkowo delikatny smak.
  • Matcha – to również japońska odmiana, która często ma formę sproszkowaną. Charakteryzuje ją słonawy posmak.
  • Bancha – kolejna herbata o japońskich korzeniach. Zbierana jest z tych samych drzew, co sencha, ale nieco później, gdy liście są większe.

Degustacja herbat czerwonych, białych i innych

Picie czerwonej herbaty
Źródło: Wprost

Świat herbaty potrafi zaskoczyć nawet doświadczonych koneserów. Na początku przygody z degustacją tego naparu najlepiej skupić się na popularnych odmianach i stopniowo włączać kolejne:

  • Herbatę czerwoną – połowicznie fermentowaną herbatę o wyrafinowanym smaku.
  • Herbatę białą – zbieraną tak wcześnie, by jej liście są wciąż były w pąkach. To ekskluzywny produkt, którego nie może zabraknąć na stole miłośników herbaty.
  • Herbatę Oolong – którą można zaliczyć zarówno do herbat zielonych, jak i czarnych (w zależności od stopnia procesu utleniania, jakim ją poddano). Jest to herbata o zrolowanych liściach, które rozwijają się podczas parzenia.

Jak parzyć herbatę i jak ją degustować?

Każdy rodzaj herbaty może wymagać nieco innego czasu parzenia i temperatury wody. Właśnie dlatego najlepiej sugerować się informacjami, które widnieją na opakowaniu. Ich przestrzeganie gwarantuje najlepsze efekty.

Nie powinno się zalewać herbaty wrzątkiem. Zalecana jest woda o nieco niższej temperaturze – od 70 do 85 stopni Celsjusza. Czas parzenia jest najkrótszy dla herbat czarnych i zielonych (od 2 do 5 minut), a najdłuższy dla herbaty białej (od 5 do 7 minut). Koneserzy słusznie zauważają, że drugie parzenie wydobywa z herbaty najlepsze smaki, gdyż napar pozbawiony jest goryczy i rozwija wszystkie swoje smakowe atuty. Ponowne zaparzanie herbaty może kojarzyć się z nadmierną oszczędnością, ale nie warto podchodzić do tego tematu tak restrykcyjnie. Nawet w eleganckich herbaciarniach klientom proponuje się dolewkę wody do imbryczka na drugie parzenie.

By w pełni rozkoszować się smakiem herbaty, warto wcześniej wypić parę łyków wody – dokładnie tak, jak przed wypiciem espresso. Pozwoli to wyostrzyć czułość kubków smakowych i zneutralizować ewentualny posmak w ustach. Herbatę najlepiej kosztować chwilę po wyparzeniu, gdy wciąż będzie ciepła, ale nie gorąca. Wiele osób gustuje w pijaniu przestudzonego naparu, który jest wówczas jeszcze bardziej wyrafinowany.

Sposoby podawania herbaty

Herbatę można serwować na wiele różnych sposobów. Niektórzy piją ten napar ze szklanek, inni korzystają z porcelanowych serwisów. Napar można wzbogacać różnymi dodatkami: miodem, cukrem, cytryną, a nawet mlekiem i konfiturami.

Poznaj najpopularniejsze światowe sposoby podawania herbaty:

  • Anglicy rozsmakowali się w herbacie z mlekiem. Tradycyjnie serwowana jest ona o godzinie 17 i to w dość wykwintny sposób. Zazwyczaj wykorzystywane są serwisy porcelanowe, w skład których wchodzą imbryki oraz filiżanki ze spodeczkami.
  • W Japonii podawanie herbaty jest rytuałem, który określa się mianem „Droga Herbaty”. Tradycyjnie serwowana jest herbata zielona, którą trzeba rozetrzeć w moździerzu i przesypać do czajniczka. Herbatę zalewa się wodą i ubija bambusową trzepaczką. Uczestnicy ceremonii upijają łyk naparu z jednego naczynia. Później otrzymują kolejną porcję w indywidualnych czarkach.
  • W Rosji najpopularniejsza jest herbata przyrządzona w samowarze. W wyższych sferach wykorzystywane są najczęściej samowary wykonane z prawdziwego srebra. Można w nich uzyskać mocny i aromatyczny napar. Często słodzi się go, dodaje do niego cytryny lub konfitury.
  • Herbata po wiedeńsku serwowana jest w dwóch dzbankach. W jednym z nich znajduje się zaparzony napar, a w drugim wrzątek. Herbatę po wiedeńsku podaje się z dodatkami: plasterkami cytryny, mlekiem, konfiturą i rumem.

Co kraj, to obyczaj. W tym powiedzeniu jest ogrom prawdy także, jeśli chodzi o sposób serwowania herbaty. Rozpoczynając swoją przygodę degustacyjną, warto jednak poznać różne techniki, by wybrać ulubioną.

W czym podawać herbatę?

Niektórzy piją herbatę z ceramicznych kubków. Inni wybierają szklanki z koszyczkiem, porcelanowe filiżanki lub czarki. W jakie naczynia do herbaty warto zainwestować?

Porcelanowa filiżanka Windsor

  • Tradycyjna porcelana – będzie idealnym wyborem do klasycznych i ekskluzywnych wnętrz. Najlepiej sprawdzi się zastawa stołowa premium, która zachwyci użytkowników kunsztem wykonania. Niezbędne do serwowania herbaty będą filiżanki ze spodeczkami, imbryk, cukiernica i łyżeczki. Przydatne mogą okazać się także dzbanuszki: na mleko, rum i sok do herbaty.
  • Japońskie imbryczki i czarki – miłośnicy i miłośniczki zielonych herbat japońskich będą nimi zachwyceni. Pękaty, niski imbryczek zaskakuje pojemnością. Czarki z grubymi ściankami świetnie podtrzymują temperaturę naparu. Naczynia tego typu dopełnią wnętrze o estetyce inspirowanej Japonią.
  • Wysokie szklanki – niezastąpione do serwowania herbaty mrożonej. Napar można przyrządzać w imbryku lub we french pressie.

Srebrny serwis do herbaty

To tylko kilka spośród wielu rodzajów naczyń, w których można podawać herbatę. Przy ich wyborze kieruj się nie tylko ich rodzajem, ale też jakością. Zarówno szkło, jak i porcelana mogą charakteryzować się najwyższą jakością wykonania. Jeśli stawiasz na luksusową jakość, wybierz serwis znanej i cenionej marki.

Jak wybrać serwis do herbaty?

Serwis do herbaty to ważny element wyposażenia salonu i jadalni. Zazwyczaj korzysta się z niego, by podać napar gościom, ale nic stoi na przeszkodzie, by wykorzystywać go również na co dzień. Najlepiej, jeśli będzie on dopasowany do estetyki wnętrza.

 

Elegancki porcelanowy serwis do herbaty

Na co jeszcze zwrócić uwagę?

  • Kolorystyka i zdobienia – doskonała będzie zarówno klasyczna biel, jak i ciemna zieleń ze złoceniami. Najważniejsze to dopasowanie tej kwestii do wystroju wnętrza.
  • Zalecenia pielęgnacyjne – ręcznie malowana porcelana ze złoceniami może wymagać bardzo delikatnego czyszczenia. Jak dbać o porcelanę? Przede wszystkim przestrzegając zaleceń producenta.
  • Zgodność z gustem domowników – tak naprawdę serwis do herbaty musi odpowiadać użytkownikom. Jeśli na herbatę zapraszane są przyjaciółki pani domu, doskonałym wyborem będzie porcelana stołowa specjalnie dla kobiet.
  • Materiał wykonania – trudno o lepszy wybór niż najwyższej jakości porcelana włoskiej produkcji.

Jak zacząć degustować herbatę? Ekskluzywny serwis będzie idealny do jej serwowania!

Serwowanie i degustowanie herbaty to przyjemny rytuał, któremu trudno się oprzeć. Kto raz rozsmakuje się w pijaniu aromatycznych naparów, stanie się ich najwierniejszym miłośnikiem. Nie zastanawiaj się dłużej nad tym, jak zacząć degustować herbatę! To znakomite doświadczenie, któremu warto poświęcić swój czas.

 

Previous post Czy stare stoły pasują do nowoczesnych wnętrz?
Next post Czy patelnia tytanowa jest zdrowa?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *