Takie akcesoria kuchenne jak patelnie, są standardowym elementem wyposażenia każdej kuchni. Ich wybór na rynku jest ogromny, dlatego czasem nie wiadomo, na który egzemplarz się zdecydować. Czy patelnia ma być teflonowa, ceramiczna, a może miedziana? Wszystko tak naprawdę zależy od upodobań osoby, która będzie jej używać, oraz od rodzaju kuchenki, na której będzie odbywało się smażenie potraw.
Przegląd dostępnych patelni
Zanim zdecydujemy się na zakup jednego z modeli, na początek warto przybliżyć sobie te, których jakość jest jedną z lepszych na rynku.
Ostatnio na topie jest dbanie o świetną sylwetkę, a w tym może pomóc odpowiednia patelnia teflonowa, która nie wymaga smażenia na dużej ilości tłuszczu, dzięki nieprzywierającej powłoce. Jest to model, który śmiało można zaliczyć, do tych wysokiej jakości, ponieważ jest odporny na wysokie temperatury i zarysowania. Chyba, że ktoś będzie chciał używać metalowych łyżek czy widelców do przemieszania potrawy. Wówczas jej trwałość zostanie wystawiona na próbę! Jest to oferta patelni w przystępnej cenie.
Mamy tu fanów eko? To świetnie! Ponieważ na rynku znajdują się patelnie z powłoką ceramiczną, które nie pozwalają na uwalnianie się podczas ich użytkowania, szkodliwych substancji. Plusem tego produktu jest to, że również nie trzeba dawać dużej ilości tłuszczu do smażenia. Modele te czyści się z niezwykłą łatwością!
Jeśli mamy w domu alergików, to dobrym wyborem wydaje się patelnia emaliowana, która nie chłonie żadnych szkodliwych substancji z używanych do jej czyszczenia detergentów. Z jej powłoką nie dzieje się nic, nawet podczas smażenia, nawet w bardzo wysokiej temperaturze.
Odpowiedni design to również ważna sprawa. W tym przypadku dobrze byłoby zainwestować w patelnię granitową, która posiada bardzo nowoczesny wygląd. Potrawy na niej smażone nie przywierają do dna, dzięki czemu model ten jest również łatwy w myciu.
Wysoka jakość często idzie w parze z wysoką ceną
Są na rynku takie patelnie, które wykonane są z najwyższej jakości materiałów, co idzie w parze z dość wysoką ceną. Jednak można powiedzieć, że są one przeznaczone na prawie długowieczne użytkowanie.
Z pewnością kojarzymy naczynia wykonane z żeliwa i pierwsze, o czym pomyślimy to, to że są one dość ciężkie, jednak jest to jeden z modeli, które są po prostu długowieczne. Dzięki temu, że są one tworzone tylko z prawdziwie naturalnych materiałów, to nie zagraża podczas jej użytkowania, uwalnianie się niechcianych związków. Bez problemu można je również wkładać do piekarnika! Minusem jest niestety fakt, że do smażenia trzeba dodać większą ilość tłuszczu, ponieważ brak tu powłoki nieprzywieralnej.
Niektórzy nie przywiązują wagi do tego, jakich przyrządów użyją podczas smażenia. Wówczas warto zastanowić się nad patelnią teflonową, odporną na wszelkie zarysowania np. metalowymi sztućcami. Oprócz tego można ją myć w zmywarce, więc jest to model idealny dla osób, które nie chcą się zastanawiać, jakich akcesoriów użyć, ale jednak chcących, aby dana rzecz długo służyła.
Słyszeliście o patelniach szklanych? Warto zwrócić na nie uwagę, jeśli męczycie się przy ciągłym podnoszeniu pokrywki do góry, aby skontrolować potrawę. Przez szkło widać wszystko, więc w tym przypadku nie będzie takiej potrzeby! Oprócz tego patelnię tę można myć w zmywarce, trzymać na niej jedzenie w lodówce, czy nawet wkładać ją do mikrofalówki! Jest ona również idealną opcją dla alergików.
Najczęściej spotykaną, najdroższą patelnią, która znajdzie się u niejednego kucharza, jest patelnia miedziana. Po pierwsze posiada bardzo ciekawy i oryginalny wygląd, po drugie świetnie przewodzi ciepło i szybko się nagrzewa, po trzecie jest odporna na zarysowania i można jej używać na każdej kuchence. Warto zainwestować w ten egzemplarz.
W każdym domu powinna znaleźć się patelnia, ale kto powiedział, że jedna? W razie czego zawsze warto mieć w zapasie kolejny egzemplarz! Wybór tej odpowiedniej zależy od naszego budżetu, możliwości i jakości, jaką preferujemy.